Til tross for utenlandske mattradisjoners inntog i landet, har vi på ingen måte sluttet å spise god gammeldags norsk tradisjonskost. I lange tider brødfødte vi oss selv med lutefisk, plukkfisk, flatbrød, rømmegrøt, smalahove og fenalår, og vi har på ingen måte gitt opp matarven vår. Visst har vi de siste tiårene blitt mer begeistret for utenlandsk mat, men særlig ved høytider er det vanlig at vi disker opp med de gode gamle urnorske delikatessene. Vi nøler heller ikke med å bestille de gamle klassikerne når vi er på restaurant.
Restaurantnæringen holder tradisjonsmaten i live
Selv om vi i dag kan fråtse i taco, thai-mat og gourmet fra det franske kjøkken, betyr ikke det at vi ikke setter pris på maten forfedrene våre livnærte seg på. Det finnes dessuten mange restauranter rundt om som disker opp med gode gamle norske retter, både for nordmenns og turisters fornøyelse. Pinnekjøtt og ribbe er en klassiker på julebord, og det stopper langt ifra der. Det er vanlig at spisesteder skilter med at de benytter seg av lokale råvarer, som både er kortreiste og smaker godt.
Mange av de gode gamle rettene tar lang tid å lage, og det er ikke alle som orker bruke timevis på å lage pinnekjøtt selv når det serveres på topp kvalitetsrestauranter rundt om. Ingenting er som å smake på deilige tradisjonelle retter laget av profesjonelle kokker, servert av smilende servitører. Det er ingen tvil om at landets restauranter bidrar til at vi ikke glemmer tradisjonsmaten vår, noe som bare skulle mangle. Har vi ikke tid til å lage maten fra bunnen av selv, kan vi i det minste nyte det de gode restaurantene våre byr på i ny og ne.
Delikatesser fra havet
I fiskerbyen Bergen bugner det av restauranter som spesialiserer seg på sjømat. Torsk, laks, reker og kongekrabbe har alltid gjort stor furore, og i vestlandshovedstaden kan du nyte maten i historiske omgivelser. Fiskeriet har vært med på å holde Norge gående i veldig lange tider, og det å innta måltider på fiskerestaurantene våre er en hyllest til fiskeriet. Nå til dags bruker vi utenlandske tilsettinger for å krydre maten, noe som gir oss det beste fra to verdener.
I Bergen sentrum er det flere gode restauranter innen gåavstand, og det er fullt mulig å utforske flere i løpet av en dag. Her er det også verdt å ta turen innom Fisketorget, som i lange tider har bydd på ferskvarer fra dypet. Enhjørningen Fiskerestaurant er like ved siden av, og her kan du dessuten nyte fin utsikt. Å spise fisk i de eldgamle trebyggene på Tyskebryggen, er som en reise i norsk fiskerihistorie i seg selv.
Ellers er god fiskemat noe vi finner i restauranter over hele landet, ikke bare i kystbyene. Visst er Vestlandet og Nord-Norge kjent for kulinariske sjømatopplevelser, men det finnes også et hav av sjømatrestauranter i hovedstaden også. En restaurant særlig mange trekker fram, er Fjord Restaurant ved Kristian Augusts gate. Her får du norsk, skandinavisk og europeisk sjømat av ypperste klasse, og det finnes glutenfri alternativer.