fembord.no

  • Hjem
  • Gastronomi
  • Menydesign – hvordan menyer fenger restaurantgjester
  • Norsk tradisjonsmat
  • Thai-mat
  • Hva er en god restaurant?
  • Å spise ute med andre

Menydesign – hvordan menyer fenger restaurantgjester

En meny – eller et spisekart på godt norsk – er noe langt mer enn bare en brosjyre hvor det står hvor mye maten og drikken på restauranten koster. Neste gang du er på restaurant kan du studere menyens design og se om du finner noen av elementene vi skal nevne i denne artikkelen. Tro det eller ei, det er faktisk en sofistikert vitenskap bak hvordan spisekartene utformes. Slik hjelper menyen deg med å ta en endelig avgjørelse.

Farger

Først og fremst kan du merke deg hvordan farger brukes. Grønn farge indikerer at maten er fersk og sunn, mens oransje har en stimulerende effekt på appetitten. Gul er en gladfarge som raskt fanger oppmerksomheten, mens rød egger til handling og påvirker oss til å kjøpe de dyreste rettene. Dersom en restaurant prøver å få gjestene til å bestille en bestemt rett, er det vanlig at denne finnes innrammet i en egen boks på menyen, som gjerne er rød i fargen.

Passelig stor meny

Mange tror kanskje at gjester foretrekker en stor og omfattende meny, men det er ikke nødvendigvis tilfellet. Faktisk kan en stor meny, bestående av hundrevis av valg, gjøre oss mer stresset. Da er det bedre med et færre antall retter på hver av menyens sider, da dette virker mer oversiktlig. I tillegg blir det lettere for gjesten å fatte en avgjørelse.

Beskrivelser av populære retter

Det er også vanlig at restauranter skriver lengre beskrivelser av retter de ønsker å selge mest av. Restauranter som ikke kjenner til dette virkemiddelet, pleier å ha like lange beskrivelser av hver rett, slik at det hele ser ryddig og oversiktlig ut. Dog skal det sies at en rett med en mer omfattende beskrivelse vil skille seg ut, og vekke nysgjerrighet hos sultne gjester.

Disse er bare noen av virkemidlene du kan finne på en restaurantmeny. En restaurants beste våpen vil uansett være evnen til å by på god mat.