Med gastronomi menes finere kokkekunst, da det å lage mat er noe som absolutt bør regnes som kunst når maten både ser innbydende ut og i tillegg smaker godt. Som matkjenner kommer man i blant over måltider som ser så fine ut at man nesten ikke ønsker å spise det kulinariske kunstverket, nettopp fordi man vil ødelegge det. Samtidig må vi huske på at mat til syvende og sist er til for å spises.
Når mat møter kultur
Vi har mange som har fått øynene opp for moderne kokkekunst etter å sett TV-programmer dedikert til matlaging, hvor mesterkokker viser fram sine kulinariske mesterverk. I Norge har vi den folkekjære Eivind Hellstrøm, mens vi av utenlandske kokker kan trekke fram navn som Gordon Ramsay og Jamie Oliver. Det er lett å hente inspirasjon fra slike mesterkokker, og det er mye vi kan lære fra dem.
Har du først begynt å få øynene opp for finere matlaging, legger du grunnlaget for en interesse for gastronomien. Gastronomi er når mat møter kultur, og du blir fort mer oppmerksom på hva som finnes av råvarer og ingredienser når du blir flinkere til å kokkelere. Gastronomer er dessuten ikke kun interessert i å spise maten, men også hvordan den tilberedes og serveres. For noen kommer til og med fortæringen av måltidet i andre rekke.
Et interessant studie
Mat handler ikke bare om hvor godt den smaker, i alle fall ikke for en ekte gastronom. Dette virker kanskje rart for noen, og enkelte tror kanskje gastronomi er en form for matsnobberi. Slik er det imidlertid ikke. Det finnes også noe som heter molekylær gastronomi, som blant annet betegner de fysiske og kjemiske prosessene som inngår i hvordan maten tilberedes, og hvordan vi mennesker oppfatter smak.
Et spørsmål du kan stille en som har studert molekylær gastronomi (og ja, det finnes som studieretning), kan for eksempel være hvorfor tulipanformede vinglass er bedre enn andre vinglass. Kanskje har du ikke tenkt over dette før, men i så fall håper vi å kunne sparke i gang en aldri så liten interesse for gastronomi hos deg. Hvem vet, kanskje du finner at gastronomi er noe du vil lære mer om?